AMBROZIA
Întru executarea Prevederilor Hotărârii Guvernului nr.967 din 03.10.2018, pentru aprobarea Regulamentului privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia, a Planului de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei pentru anii 2020-2024, precum și a Dispoziției primarului or. Fălești nr.2 din 06 iulie 2020, sunt atenționați toți subiecții responsabili (instituțiile publice,întreprinderile municipale, agenții economici, populația) despre obligația de a distruge buruiana, ambrozia, de pe terenurile gestionate, pentru evitarea răspândirii ei invazive.
Cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând genului Ambrozia o reprezintă specia (Ambrosia artemisiifolia), cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă. Ambrozia este o plată anuală, perenă cu tulpini puternic ramificate, care ating înălţimea de 50–100 cm, iar la maturitate poate avea înălţimea de 2 metri. Are rădăcina puternic dezvoltată, care pătrunde în sol până la 4,0 m. Este rezistentă la secetă, creşte chiar şi pe soluri saline şi poate produce cca 30 mii de seminţe.
Ambrozia are o răspândire largă în ţările din Europa, inclusiv în Republica Moldova. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei, inclusiv prin:
1) rinoconjuctivită, manifestată prin strănut frecvent, mâncărime la nivelul nasului, al ochilor, nas înfundat, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală);
2) accese de astm, cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare;
3) Afectarea pielii de tip urticărie (mâncărime), eczemă etc.
4) Şoc anafilactic - cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, necesitând intervenţie medicală urgentă.
Metodele de distrugere a ambroziei sunt: mecanică (adică smulgerea sau cosirea plantei) și chimică (prevede utilizarea erbicidelor).
Pentru protecția sănătății populației, primăria orașului Fălești, solicită tuturor cetățenilor localității să se mobilizeze pentru realizarea activităților de distrugere și combatere a acestei plante alergene. Cu acest scop a fost creată o platformă online în rețeaua de socializare ,,Viber” cu genericul ,,Stop Ambrozia”.
Nerespectarea cadrului normativ constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 12 la 120 unități convenționale (600-6000 lei) conform codului contravențional al R.M. nr.218/2008.