Instituție Educativ-Timpurie ”Licurici”
La 21.04.2023 s-a desfășurat etapa finală a concursului pentru ocuparea funcţiei vacante de director la IET nr. 4, or. Făleşti.
A promovat concursul Mileac Snejana, cu punctajul :
- Evaluarea cunoștințelor profesionale și manageriale (testul) – pentru 18 puncte acumulate se acordă 2 puncte
- Evaluare curriculum vitae – 0,7 puncte
- Interviul – 6,5 puncte
Punctaj final : 9,2
Comisia de concurs
- Detalii
- Accesări: 441
La data de 30.03.2023 a expirat termenul de depunere a dosarelor pentru ocuparea funcției vacante de director în IET nr. 4, or. Fălești.
Pentru participare la concurs au depus dosarele doi candidați.
În cadrul ședinței comisiei de concurs din 03.04.2023 s-a luat decizia de a admite ambii candidați la etapa II a concursului : Evaluarea cunoștințelor profesionale și manageriale (test).
Comisia de concurs
- Detalii
- Accesări: 632
Concursul este organizat în conformitate cu Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general, aprobat prin ordinul Ministerului Educaţiei nr. 163 din 23.03.2015, cu modificările ulterioare.
Denumirea autorităţii publice: Primăria oraşului Făleşti.
La funcţia de director poate candida persoana care întruneşte următoarele condiţii:
- deţine cetăţenia RM;
- are studii superioare universitare ;
- are o vechime de activitate didactică de cel puţin trei ani ;
- la data expirării termenului de depunere a dosarelor, nu a împlinit vîrsta de 65 de ani;
- cunoaşte limba română;
- este aptă din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic) pentru exercitarea funcţiei;
- nu are antecedente penale;
- nu a fost concediată în ultimii 5 ani pe baza art. 86 alin. (1) lit. l), m), şi n) din Codul muncii.
- nu are interdicție de a ocupa funcții de conducere
Candidaţii pentru ocuparea funcţiei de director depun personal sau prin reprezentant ( la primărie), prin poştă sau prin e-mail, în termen de 30 zile calendaristice din ziua publicării anunţului, dosarul de concurs care cuprinde următoarele acte obligatorii:
- Cererea de participare la concurs (modelul este specificat în anexa1 la Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţămînt general);
- Copia actului de identitate;
- Copia/copiile actului/actelor de studii;
- Copiile actelor care atestă vechimea în activitatea didactică a candidatului;
- Curriculum vitae al cărui model este specificat în anexa 2 la Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţămînt general;
- Certificatul medical care atestă faptul că persoana este aptă din punct de vedere medical, fizic (eliberat de medicul de familie) şi neuropsihic (eliberat de medicul psihiatru și medicul narcolog), pentru exercitarea funcţiei;
- Cazierul judiciar sau declaraţia pe proprie răspundere.
- Proiectul planului de dezvoltare a instituției, pentru 5 ani în plic sigilat sau declarația pe proprie răspundere privind prezentarea proiectului planului cu cinci zile înainte de data interviului. Pentru concursurile anunțate în ultimul trimestru al anului, proiectul planului va cuprinde perioada de 5 ani începând cu 1 ianuarie a următorului an.
Termenul limită de depunere a dosarelor pentru participare la concurs –30.03.2023, ora 17.00, biroul 7, et. III, Primăria or. Fălești .
- Detalii
- Accesări: 734
Cartea de vizită
a Instituţiei de Educaţie Timpurie Nr.4 „Licurici” or. Făleşti
Prezentarea instituţiei
Date generale :
Denumirea unităţii: Instituţie de Educaţie Timpurie Nr.4 „ Licurici”
Anul înfiinţării clădirii: 1960
Adresa: str. Ştefan Neaga 3
Telefonul: 0-259-27346
Adresa electronică: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
„Împreună cu copiii visăm, creăm, învăţăm,
construim, descoperim”.
Scurt istoric :
Instituţia de Educaţie Timpurie Nr.4 „Licurici” este amplasată pe strada Şt. Neaga 3, fondată în anul 1960, unde funcţionează şi în prezent.
Primăria oraşului Făleşti, asigură funcţionarea instituţiei conform actelor legislative şi normative care reglementează activitatea educaţională. Capacitatea instituţiei este de 2 grupe cu 50 de locuri, ocupate de 24 de copii funcţionând la moment numai o grupă, de la 2,5 ani – 7 ani. Limba de instruire cu care se realizează procesul educaţional este limba română şi rusă. Grupa este amenajată corespunzător cerinţelor educaţionale şi dotate cu materiale didactice şi literatură de specialitate şi pentru copii;
1 dormitor; 1 vestiar, 1 bucătărie; bloc alimentar, dotat cu utilajul necesar; spălătorie cu o maşină automat de spălat; depozit pentru produse alimentare; depozit pentru lemne şi cărbuni; birou; curte cu teren de sport şi de înviorare, amenajat, scrânciob, carusel…
În instituţie, încălzirea este electrică (cazan electric conectat în 2019), sobă de încălzire cu lemne şi cărbune. Dispunem de apă din apeduct centralizat. Pentru copii utilizăm de băut – apa potabilă FAMILIA. Iluminarea e corespunzătoare cerinţelor şi normelor sanitaro-igienice.
Profilul actual al instituţiei :
Colectivul grădiniţei realizează oferta educaţională şi curriculară adaptată cerinţelor comunităţii şi părinţilor. Politica educaţională este centrată pe dezvoltarea unor capacităţi şi competenţe comune şi specifice, care să conducă la adaptarea şi integrarea cu succes a copiilor în clasa întâi, ţinându-se cont de particularităţile individuale şi de vârstă ale acestora.
În instituţie este stabilită ziua de muncă de 5 zile (zile de odihnă: sâmbătă şi duminică) şi un regim de activitate de 10.5 ore de la 7.30 până la 18.00.
Actele legislative şi normative principale de care se conduce instituţia în organizarea procesului educaţional sunt:
- Codul Educaţiei al Republicii Moldova nr.152 di 17.07.2014;
- Convenţia cu privire la Drepturile copilului, ratificată de Parlamentul Republicii Moldova;
- Legea Republicii Moldova cu privire la Drepturile copilului, nr.338-13 din 15-12-1994;
- Codul Muncii al RM, 2003 şi cu modificările din 01.04.2016;
- Concepţia educaţiei în RM, 2000;
- Standarde de învăţare şi dezvoltare pentru copilul de la naştere până la 7 ani, Ministerul Educaţiei;
- Standarde Profesionale Naţionale pentru cadrele didactice din instituţiile de educaţie timpurie, Ministerul Educaţiei 2008;
- Curriculum-ul educaţiei copiilor de vârstă timpurie şi preşcolară (1-7 ani) în Republica Moldova
- Regulamentul de atestare al cadrelor didactice;
- Regulamentul intern al instituţiei preşcolare;
- Regulamentul - Statut al Instituţiei de Educaţie Timpurie;
- Statutul educaţiei preşcolare;
- Ghidul cadrelor didactice pentru educaţia timpurie şi preşcolară;
- 1001 de idei pentru o educaţie timpurie de calitate, etc.
Pe parcursul zilei în organizarea lucrului cu copiii, se ţine cont de programul de activitate, care include toate momentele zilei, în care copilul capătă cunoştinţe şi abilităţi, îşi formează comportamente, priceperi, atitudini, cum ar fi: activităţi integrate pe domenii de cunoaştere, jocuri şi activităţi alese, activităţi de dezvoltare personală, educaţie pentru sănătate şi igienă, rutine şi tranziţii.
Resurse umane :
Director – Mileac Snejana, studii pedagogice superioare
Cadre didactice - 1 persoane,educator - Vozniuc Eudochia, medii pedagogice speciale
La moment grădiniţa are nevoie de educator muzical.
Personal auxiliar-5
- asistent al educatorului - 1
- bucătar-1
- spălătoreasă-1
- paznici-2
Baza materială :
Dotarea şi întreţinerea a fost susţinută financiar în principal de Primărie şi de Consiliul Local. Grupele de copii sunt înzestrate cu mobilier corespunzător vârstei, mijloace de învăţământ specifice, ce oferă cadrul necesar instruirii şi educării copiilor la un nivel înalt. Pot menţiona printre altele: calculatoare – 1, laptop - 1; imprimantă; conexiune la internet; centru muzical. Întreaga bază materială a instituţiei este funcţională.
Ne preocupă în continuare păstrarea echipamentelor existente şi procurarea unor mijloace moderne de învăţământ.
Suntem aprovizionaţi suficient cu medicamente necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de necesitate.
Nu dispunem de sală sportivă şi nici de sală festivă pentru desfăşurarea sărbătorilor şi manifestaţiilor.
Cultura organizaţională :
Climatul organizaţional în instituţie poate fi calificat ca fiind unul favorabil. Valorile dominante, ce caracterizează membrii colectivului sunt: încrederea şi respectul faţă de copil şi familia acestuia, libertatea de exprimare, munca în echipă, dar responsabilitatea, receptivitatea şi creativitatea, lasă mult de dorit. Este creată o atmosferă de înţelegere şi respect între administraţie şi personal auxiliar, între copii şi părinţii acestora. Conflictele sunt preîntâmpinate. Pe viitor, trebuie şi o să punem accent mai deosebit pe motivarea comportamentului cadrelor didactice pentru realizarea cu succes a întregului act educaţional utilizând următoarele instrumente manageriale:
- Regulamentul intern,care cuprinde norme privind activitatea;
- Statutul, supus atenţiei organizaţiei contra semnătură şi aprobat, care conţine norme privind activitatea;
- Fişele postului pentru toate categoriile de personal;
- Fişa de asistenţă;
- Fişa de evaluare în baza Standardelor Profesionale;
- Planul managerial.
Ne străduim, ca să oferim calitate şi grija acordată copiilor pe toate planurile.
Colectivul instituţiei asigură realizarea sistematică a următoarelor obiective:
Ocrotirea vieţii şi sănătăţii copiilor, Igiena, Alimentaţia sănătoasă, Călirea,
Familiarizarea cu mediul ambiant şi cultura ecologică prin intermediul activităţilor, jocurilor, excursiilor, plimbărilor;
Formarea la copii a deprinderilor şi a priceperilor cultural - igienice, de comportare civilizată de muncă, altoirea dragostei faţă de plaiul natal, tradiţiile şi obiceiurile naţionale.
Misiunea instituţiei :
- Asigurarea unui act de performanţă la Standarde înalte, ţinându-se cont de particularităţile de vârstă şi individuale ale copiilor de 2,5 -7 ani, care să contribuie la formarea unei personalităţi autonome şi creative, la formarea unor copii sănătoşi, creativi, eficienţi, activi, cooperanţi care să se integreze şi să se adapteze uşor la regimul muncii şcolare şi la orice situaţie în viaţă;
- Acumularea de către copii a tehnicilor de muncă intelectuală şi practică necesară instruirii şi autoinstruirii pe durata întregii vieţi;
- Însuşirea cunoştinţelor specifice, a valorilor naţionale şi universale;
- Educarea copiilor în spiritul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, al demnităţii umane şi toleranţei, al schimbului liber de opinii;
- Asigurarea părinţilor prin comunicări eficiente, că educaţia copiilor lor, se face într-un mediu sigur, într-o formare personală permanentă.
- Colaborare eficientă în continuare cu Primăria şi DGE Făleşti în vederea întocmirii unor proiecte de dezvoltare instituţională.
- Implicarea cadrelor didactice în activităţi educative şi extraşcolare pentru obţinerea rezultatelor mai bune.
Viziunea instituţiei :
- Derivă din nevoile educaţiei identificate la nivelul societăţii şi al comunităţii încă de la vârsta preşcolară.
- De asemenea, prin întreaga activitate din grădiniţă, se urmăreşte garantarea pregătirii pentru adaptarea la viaţa socială, apoi la cea şcolară şi crearea unui climat de muncă şi învăţare stimulativ şi creativ.
- Noi trebuie să oferim posibilitatea de exprimare a propriei identităţi asigurând tuturor egalitate de şanse.
- Detalii
- Accesări: 1890
Curriculum vitae |
||||||||||
Informații personale |
||||||||||
Nume, prenume |
Mileac Snejana |
|||||||||
Data nașterii |
28.01.1988 |
|||||||||
Sex |
feminin |
|||||||||
Adresă |
Str. Iaşi 11 ap.2 |
|||||||||
Telefon |
Serviciu: 0259 27346 |
Domiciliu: 0259 27362 |
Mobil: 079104970 |
Alte date de contact |
||||||
Fax |
----- |
|||||||||
|
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. |
|||||||||
Locul de muncă pentru care am candidat |
Director Instituția Preșcolră Nr.4 “Licurici” or.Făleşti |
|||||||||
Experiență profesională |
||||||||||
Perioada |
2020 2017 |
|||||||||
Funcția sau postul ocupat |
2017 – Director la Instituţia de Educaţie Timpurie Nr.4 “Licurici” or.Făleşti 2007-2012- studentă la Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă” or. Chişinău ; Licenţiată în ştiinţe ale educaţiei; |
|||||||||
Principalele activități și responsabilități |
-Asigurarea capacităţii organizaţionale a grădiniţei; -Organizarea, controlul, monitorizarea şi evaluarea activităţii întregului personal al grădiniţei; -Coordonarea acţiunilor de asigurare a calităţii procesului educaţional; -Organizarea şi coordonarea parteneriatelor educaţionale cu diverşi agenţi educaţionali, promovarea imaginii instituţiei în comunitate; -Asigurarea protecţiei copiilor faţă de orice formă de violenţă; -Elaborarea, aprobarea şi respectarea prevederilor Regulamentului intern şi al Statutului instituţiei; -Respectarea programului de activitate a grădiniţei şi a programului zilei copiilor; -Respectarea stării sanitaro-epidemiologice din grădiniţă, securitatea şi sănătatea în muncă, măsurile antiincendiare; -Respectarea legislaţiei naţionale şi internaţionale în domeniu; -Întocmirea corectă a documentaţiei de serviciu conform nomenclatorului, perfectarea carnetelor de muncă; -Realizarea dispoziţiilor, ordinelor, hotărârilor emise de către organele ierarhic superioare, aplicarea planului de învăţământ; -Respectarea procedurii de înscriere, primire şi exmatriculare a copiilor în (din) instituţie; -Ocrotirea vieţii şi sănătăţii copiilor care frecventează instituţia; -Crearea condiţiilor pentru organizarea şi desfăşurarea procesului educaţional conform Curriculum-ului şi altor documente de politici educaţionale; -Asigurarea alimentaţiei copiilor calitative, echilibrate şi variate; -Crearea condiţiilor de muncă a personalului şi de protecţia muncii; -Întocmirea fişei postului de funcţii, dosarului personal al angajatului, a materialelor de caracterizare; -Respectarea disciplinei de muncă şi eticii profesionale de către personalul instituţiei; -Examinarea petiţiilor parvenite în instituţie conform legii cu privire la petiţionare; -Executarea calitativă şi în termenii stabiliţi a acţiunilor incluse în planul de dezvoltare şi planul managerial al instituţiei; -Informarea la timp a organelor ierarhic superioare despre cazurile exepţionale care au loc în instituţie; -Păstrarea datelor cu caracter personal ale copiilor, părinţilor, colegilor, apărarea drepturilor copiilor în cazul încălcării acestora de către oricine; -Utilizarea raţională a resurselor materiale, financiare şi de muncă; -Organizarea activităţii grupului de lucru intrainstituţional pentru examinarea cazurilor de abuz şi neglijare a copilului în cadrul instituţiei; -Participarea la programe de formare continuă în management educaţional; |
|||||||||
Educație și formare |
||||||||||
Perioada |
||||||||||
Calificarea/diploma, obținută |
||||||||||
Domenii principale studiate/competențe dobîndite |
|
|||||||||
Gradul didactic/ managerial deținut |
||||||||||
Numele și tipul instituției de învățămînt/furnizorului de formare |
||||||||||
Aptitudini și competențe profesionale |
||||||||||
Limba maternă |
romăna |
|||||||||
Limbi străine cunoscute |
Limba
|
Citirea |
Scrierea |
Vorbirea |
||||||
Excelent |
|
|||||||||
Bine |
rusa |
rusa |
rusa |
|||||||
Satisfăcător |
engleza |
engleza |
engleza |
|||||||
Slab |
- |
- |
- |
|||||||
Competenţe profesionale: |
||||||||||
CATEGORII DE COMPETENŢE |
COMPETENŢE SPECIFICE |
DOMENII DE APLICARE |
||||||||
I. Competenţe de comunicare şi relaţionare |
Selectarea căilor şi mijloacelor de comunicare, adaptare la situaţii variate neprevăzute, soluţionarea situaţiilor conflictuale. |
Climatul de muncă; consultări, audienţe, parteneriate, comunicarea |
||||||||
II. Competenţe psiho-sociale |
Valorizarea particularităţilor individuale şi de grup; adoptarea unui comportament adecvat. |
Deontologia profesională. |
||||||||
III. Competenţe de utilizare a tehnologiilor informaţionale |
Sintetizarea informaţiei, valorificarea informaţiilor, utilizarea tehnicilor şi tehnologiilor informaţionale. |
Sistemul informaţiomal computerizat. |
||||||||
IV. Competenţe de conducere şi coordonare |
Proiectarea, organizarea, coordonarea, gestionarea actului educaţional. |
Proces educaţional, managementul educaţional . |
||||||||
V. Competenţe de evaluare |
Stabilirea, utilizarea, evaluarea demersului educaţional. |
Procesul educaţional, formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice. |
||||||||
VI. Competenţe de gestionare şi administrare a resurselor |
Gestionarea, selectarea, asumarea răspunderii a resurselor materiale şi financiare. |
Resurse financiare şi materiale, resursele umane. |
||||||||
VII. Competenţe care vizează dezvoltarea instituţională |
Analizarea, proiectarea, promovarea în contextul educaţional a instituţiei. |
Cadru istituţional, proiecte, programe, parteneriate. |
- Detalii
- Accesări: 968